“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (2024)

„Balkan Ninnisi“ или Балканска приказна, една од најамбициозните продукции за Турција снимена во странство по долги години, по сценарио на Угур Узунок, сценаристот на „Долина на волците“ започнува со прикажување на првата епизода на ТРТ1 од утре, 21 јуни во 19 часот по македонско време. Гала промоција на Балканска приказна ќе се одржи и во Скопје, со прикажување на првата епизода од серијата утре, во Куршумли ан во Старата скопска чаршија, а денес во Скопје брифинг со новинарите имаше дел од екипата.

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (1)

„Балканска приказна“ го привлекува вниманието не само со својата искрена, срдечна и весела приказна, но и со својата маестрална актерска екипа.

Познатиот уметник Ердал Озијаџилар, кој дојде во Скопје по серијата „Елведа Румели“ која се емитуваше пред повеќе години и стана центар на вниманието во Македонија, во серијата го толкува ликот на „Кофтеџи Сулејман“.

Серијата „Балканска приказна“, во која Ердал Озијаџилар ги дели главните улоги со Озлем Туркад, Емре Беј и Мерих Озтурк, е во продукција на Јалчин Ари и Угур Узунок, а режијата е на Доан Умит Караџа и Волкан Капкин. Освен нив, како актерски имиња се појавуваат и

Хакан Бојав, Сузан Акбелге, Сарп Бозкурт, Ѓозде Чиаџи, Џан Колукса, Дениз Ѓуркан, Емине Халил, Сулејман Кара, Ерман Шабан, Каан Тургут, Бурак Рахман.

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (2)

Во серијата се отсликуваат делови од животот на две семејства, турско и македонско кои живеат од двете страни на реката Вардар, доловувајќи ги шарените културни традиции на два различни народи.

-Кога почнавме да работиме веднаш се вклопивме во амбиентот. За снимање на оваа серија добивме голема поддршка од македонските институции. Најнапред добивме поддршка од Министерството за култура, од безбедносните служби, полицијата и другите институции како и општините кои ни дадоа дополнителен поттик уште подобро да ја сработиме нашата работа. Тоа е една од причините заради која се одлучивме да го работиме овој проект тука, рече на денешната средба со медиумите продуцентот Јалчин Ари.

Тој напомена дека за време на снимањето посветувале големо внимание да има и македонски елементи во серијата, за да им ја доближат македонската култура до публиката.

Хакан Бојан, еден од главните актери во серијата кој ја игра улогата на Даниел на денешната средба со медиумиte посочи дека не му е тешко да се прилагоди на улогата на Македонец, бидејќи како што вели, македонските и турски култури се прилично блиски.

-Пред да почнеме со снимање направивме мали истражувања околу начинот на живот на македонскиот народ и околу тоа за каков народ се работи. Се подготвив за улогата на македонско семејство со македонски начин живот. Нема голема разлика освен тоа што македонското семејство има поразличен начин на облекување и на однесување. Разликите се мали, но ми се допадна улогата на татко во македонското семејство.

Кратко резиме за првата епизода од „ Балканска приказна “ која од утре започнува да се емитува на ТРТ1:

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (3)

„Во градот Скопје, поделен со реката Вардар, од едната страна на реката Македонци, од другата страна живеат Турци и Албанци. Сулејман Уста и неговото семејство, сопственик на дуќан за ќофтиња, именуван по Камени мост што ги обединува двете страни, со возбуда го чекаат младиот Ертан кој се враќа од Истанбул во Скопје. Ертан, еден од двата сина во семејството, го завршил школувањето и се враќа во татковината. Целото семејство, особено неговиот вујко Сулејман и мајката Нериман, го очекуваат младиот Ертан да се врати како дипломиран архитект. Нивниот сон е Ертан како млад архитект да ја реконструира џамијата во којашто неговиот дедо на времето бил имам, а истата е уништена од земјотресот.

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (4)

Од друга страна, Јованка, која под притисок на нејзината мајка Елена студирала политички науки во Виена и се вратила во родниот град исто како Ертан, ќе се соочи со живот кој не го сака, веќе однапред испланиран против нејзината волја. Во првиот дел од епизодата, Јованка, чија желба е да се занимава со уметност, се ослободува од авторитетот на мајка си Елена и ќе се бори за сопствениот живот. Нејзини најблиски поддржувачи во оваа борба ќе бидат нејзиниот татко Даниел и сестрата Марија.

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (5)

Ертан се враќа во родниот град и на семејството им признава дека студирал радио, театар и телевизија наместо архитектура. Разочарани, семејството на Ертан брзо го пишува сценариото за иднината на Ертан. Сулејман својот внук го вработува во дуќанот, додека мајката Нериман пак, сака да го ожени Ертан со Турчинка, плашејќи се дека Ертан ќе заврши како неговиот брат кој се оженил за Македонка и го напуштил конакот каде живее целото семејство. Но, на крајот, судбината си ја игра својата игра. Сега, најголемиот страв на Нериман е дека Ертан има тајна љубовна врска со Македонка, Јованка.

Од една страна, Сулејман, кој никогаш не го поминал Камениот мост кон македонската страна на Скопје и Нериман која се плаши дека нејзиниот помлад син ќе заврши со Македонка, а од друга страна пак Елена, која воопшто не ги сака Турците. Тие ќе бидат и најголемата пречка за Ертан и Јованка. Ова непријателство помеѓу двете семејства не е непријателство и омраза базирана на националност, туку резултат на длабока рана од минатото.

“Балканска приказна”- нова турска серија се снима во Македонија, од утре на ТРТ 1 - Независен Весник (2024)
Top Articles
Hype And Vice Coupon Codes & Coupons (Save 30% Off)
Become a Hype and Vice Ambassador with our Affiliate Program!
Marcial Quinones Useless MBA: 1500 applications & still no job!
Proto Ultima Exoplating
Cmx Cinemas Gift Card Balance
T-Mobile SW 56th Street & SW 137th Ave | Miami, FL
Rs3 Rituals
The Canterville Ghost Showtimes Near Northwoods Cinema 10
Giant Egg Classic Wow
Thothub Alinity
Evo Unblocked
Metro By T Mobile Sign In
Hangar 67
Ta Travel Center Las Cruces Photos
Which Statement About These Two Restaurant Meals Is Correct
Craigslist Kittens Pittsburgh
Texas (TX) Lottery - Winning Numbers & Results
Robertos Pizza Penbrook
Babylon Alligator
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
SpaceX Polaris Dawn spacewalk - latest: 'It's gorgeous' - billionaire Jared Isaacman's awed reaction as he steps out of capsule on historic spacewalk
Craigslist Columbus Ohio Craigslist
Alvin Isd Ixl
2022 NFL Predictions
Anon Rotten Tomatoes
Lerntools und Lösungen für Bildungseinrichtungen - Google for Education
Used Safari Condo Alto R1723 For Sale
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
Dreamhorse For Sale
Elfqrindiscard
Gulfport Senior Center Calendar
Craiglist Morgantown
Retire Early Wsbtv.com Free Book
Point After Salon
Algebra 1 Unit 1 Interactive Notebook Pages – The Foundations of Algebra
Milwaukee Nickname Crossword Clue
Owyhee County Extension Office
Hyb Urban Dictionary
三上悠亜 Thank You For Everything Mikami Yua Special Photo Book
Ripoff Report | MZK Headhunters Inc. complaints, reviews, scams, lawsuits and frauds reported, 0 results
Chihuahua Adoption in Las Vegas, NV: Chihuahua Puppies for Sale in Las Vegas, NV - Adoptapet.com
Danielle Longet
Mychart University Of Iowa Hospital
Mastering the basics: A comprehensive guide to cybersecurity 101 for the digital age
7206990815
How To Pause Tamagotchi Gen 2
Pre-Order Apple Watch Series 10 – Best Prices in Dubai, UAE
911 Active Calls Caddo
Atlanta Farm And Garden By Owner
Ucla Outlook Web Access
Summer Rae on WWE return: Royal Rumble is 'step in the right direction'
Pnp Telegram Group
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6156

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.